Cirkulär ekonomi

Naturvårdsverket och Svenskt Näringsliv: Webinar om EUs cirkulära ekonomi och kemikaliestrategi, 16 april

Hur får vi cirkulära resursflöden i praktiken? Under webinaret presenteras EU-kommissionens initiativ och näringslivets uppmaningar till myndigheter och beslutsfattare för att komma vidare. Medverkande är Kommissionen, Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket samt flera industrirepresentanter.

Nationell strategi för cirkulär ekonomi

I somras presenterade regeringen sitt beslut om en nationell strategi för cirkulär ekonomi som “pekar ut riktningen och ambitionen för en långsiktig och hållbar omställning av samhället”. Strategin bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Cirkulär ekonomi presenteras som ett verktyg för att minska samhällets resursanvändning och den miljöpåverkan som följer av denna.

ECHA: Bristande kemikalieinformation hindrar en cirkulär ekonomi

Företag måste bli bättre på att redovisa särskilt farliga ämnen, så kallade SVHC, till sina kunder. Det säger EU:s kemikaliemyndighet ECHA efter att ha undersökt kemikalieinformationen i 15 medlemsländer i ett projekt. För att minska riskerna för människors hälsa och miljön är företag skyldiga att redovisa innehållet av särskilt farliga ämnen i produkterna till sina kunder längs hela leverantörskedjan, om ämnena förekommer i varor i en halt över 0,1 viktprocent. Ämnena är upptagna på EU:s kandidatlista, som listar riskämnen som kan komma att förbjudas.

SIS: Viktigt med definition av cirkulär ekonomi

Bristen på en etablerad definition av vad cirkulär ekonomi innebär gör det svårt för företag och verksamheter att använda begreppet. Exempelvis är det oklart vad som krävs för att kunna kalla en verksamhet cirkulär. Något som kan fördröja omställningen från en linjär till en cirkulär ekonomi. Det menar bland annat personer som ingår i det arbete som pågår både i Sverige och internationellt för att ta fram standarder för cirkulär ekonomi.

Ekodesign: Resurseffektivitetskrav

Resurseffektivitetskrav, som krav på reservdelar och reparerbarhet, införs nu på allt fler produkter genom ekodesignförordningar. Genom att ställa krav på förbättrad produktdesign ska produkter bli mer hållbara och lättare att reparera, återanvända och återvinna. Följande produkter, som kan vara av relevans för BFS, kommer att få resurseffektivitetskrav från 2021: Kylar och frysar för handeln.

Nordiska ministerrådet efterfrågar EU-mål för cirkulära elektriska produkter

Elektriska och elektroniska produkter borde vara EU:s nästa stora fokusområde för att etablera en cirkulär ekonomi menar Nordiska ministerrådet. I en ny rapport skriver organisationen att EU borde sätta ett mål för återvunnen plast i elektriska och elektroniska produkter, likt det mål för återvunnen plast i förpackningar som implementerades som en del av EU:s plaststrategi under 2018.

Strategiska innovationsprogrammet RE:Source söker nya cirkulära lösningar

Det strategiska innovationsprogrammet RE:Source söker nya cirkulära lösningar och öppnar nu årets stora utlysning. Upp till 30 miljoner kronor finns att söka. Lösningarna kan handla om allt från utformning av materialeffektiva produkter och tjänster till återföring av materialresurser från kasserade produkter och avfall.