Pressinformation: Storköksleverantörerna i BFS kräver riktat stöd för investeringar i restauranger och storkök

Att restaurang- och besöksnäringen drabbats hårt av Corona-pandemin är väl känt. En medlemsenkät som BFS gjort visar att också vår bransch, d.v.s. leverantörsledet, tillhör de särskilt drabbade branscherna – detta som en följd av den kraftiga nedgången i restaurang- och besöksbranschen.

Beroende på kundsegment rapporterade BFS-medlemsföretag om försäljningstapp på alltifrån 0 till 50 %. Den generella bilden är att det framför allt är i försäljning till privat kundsektor som tappet är som störst, medan offentlig sektor hittills inte påverkats i någon större utsträckning.

Enkätsvaren vittnar om att storköksprojekt har senarelagts eller till och med ställts in, verksamheter har stängt eller avvaktar, det märks en ovilja i kundledet att investera, inköpsstopp har införts och finansbolag är ovilliga att ta affärer inom den s.k. HoReCa-sektorn (hotell, restaurang och catering).

- Vi har presenterat enkätsvaren för Näringsdepartementet och framfört att behovet är stort av riktat stöd från regeringen framför allt till HoRaCa-sektorn, säger Ulrika Flodberg på Branschföreningen för Storköksleverantörer (BFS).

- Offentlig sektor behöver också stimulanser för fortsatta investeringar i storköksprojekt, fortsätter Ulrika Flodberg.

Enkäten gjordes som en uppföljning av tredje kvartalet, då medlemsföretag anade en ljusning vad gäller investeringsviljan i restaurangbranschen, som ”tvärdött” under våren.

- Vår bransch ser nu med stor oro på framtiden p.g.a. det försämrade smittläget och den senaste tidens stränga restriktioner från regeringen, säger Ulrika Flodberg på BFS.

- Att samtliga branschmässor i Sverige, Norden och övriga världen ställts in och skjutits på framtiden gör situationen än värre för vår bransch, som med sina generellt stora apparater/maskiner ser mässor som mycket viktiga mötesplatser, avslutar Ulrika Flodberg.

Pressmeddelandet på MyNewsdesk

Pressmeddelandet i pdf