Tips & råd till inköpare
BFS publicerar här successivt tips, råd och rekommendationer till inköpare. Våra råd baserar sig på branschens erfarenheter och diskussioner om hur vi som branschföreträdare på bästa sätt hjälper inköpare, särskilt vad gäller frågeställningar kring upphandling av apparater, utrustning och inredningar till storkök. Klicka på rubrikerna nedan för att läsa mer.
Följ oss på LinkedIn eller prenumerera på vårt nyhetsbrev så du ser när vi publicerar något nytt.
Välkommen att höra av dig till BFS-kansliet om du har frågor i samband med upphandlingar.
BFS har sedan många år tillbaka ett avtal med Statistikmyndigheten (SCB) angående löpande (månatlig) framställning och leverans av Entreprenadindex E11 litt. Nr. 2161 Storköksinstallationer – Leverans och montering av storköksutrustning. Specifika entreprenadindex fyller en viktig funktion vid affärsuppgörelser då det finns ett behov av att i avtal reglera prisutvecklingen under lång tid. Entreprenadindex är ett vedertaget och transparent index för prisjustering i avtal som ofta har långa ledtider. De specifika entreprenadindex som finns syftar till att spegla verkligheten betydligt mer träffsäkert än ett allmänt konsumentprisindex.
BFS har noterat att mattransportvagnar och beredningsmaskiner, ofta upphandlas under utensilieavtal. Vår uppfattning är att sådana avancerade maskiner/apparater hör hemma i upphandlingar avseende storköksutrustning.
BFS har tagit fram en mall avseende servicebok för storköksapparater. Syftet med mallen är bl.a. att öka förståelsen för att storköksapparater måste servas och underhållas för att säkerställa maskinens funktion. Vikten av service och underhåll är något du som upphandlar storköksapparater behöver ha med i planeringen.
Har du som inköpare för avsikt att ställa miljö- och hälsokrav när du ska upphandla apparater, utrustning och inredningar till storkök? Då är det viktigt att ha god kunskap om detta breda produktområde, vad produkterna består av, vilka lagkrav som ställs på produkterna och vilka andra anpassade krav som förekommer. Ibland ställs krav som är avsedda för produkter i bygg- och fastighetsbranschen och som därför inte är anpassade för storköksbranschen. BFS har formulerat en ståndpunkt om hur vi ser på saken.