BFS "sågar" förslag om BNP-indexreglering av kemikalieskatten/elektronikskatten

BFS har yttrat sig över finansdepartementets remiss av promemorian BNP-indexering av skatterna på kemikalier i viss elektronik och på avfallsförbränning och vi markerar skarpt. Vår kritik emot det nya förslaget, emot tidigare ändringar i skattesatser och emot lagens hela existens är en principfråga. Tanken från regeringens sida att komma åt hälso- och miljöproblem genom en skatt i Sverige är, åtminstone i det aktuella fallet, principiellt fel väg att gå. Tongångarna är desamma från flera berörda branschorganisationer, t.ex. Svenskt Näringsliv.

Våra sammanfattande synpunkter:
• Vi avstyrker förslaget till BNP-indexering av skatt på kemikalier i viss elektronik.
• Argumenten emot den föreslagna BNP-indexeringen är desamma som BFS framförde i yttrande 2019-03-06 gällande ’Remiss av promemorian Höjd energiskatt och koldioxidskatt på bränslen vid viss användning samt höjd skatt på kemikalier i viss elektronik’ (Fi2019/00431/S2), där vi särskilt tryckte på att storköksutrustning måste undantas från lagens omfattning eftersom syftet med skatten - ”att minska tillförseln av farliga ämnen till människors hemmiljö” - inte kan uppnås genom att beskatta storköksapparater.
• Att, som regeringen nu föreslår, fortsätta att ”skruva på” skattesatsen till en lag som i sin helhet borde tas bort, är helt fel väg att gå om avsikten är att åstadkomma verkliga hälso- och miljöförbättringar.

BFS’ remissyttrande finns här i raden av yttranden från remissinstanserna.