Entreprenadindex för storköksinstallationer till nytta vid prisreglering

BFS har sedan många år tillbaka ett avtal med Statistikmyndigheten (SCB) angående löpande (månatlig) framställning och leverans av Entreprenadindex E11 litt. Nr. 2161 Storköksinstallationer – Leverans och montering av storköksutrustning.

Vad är entreprenadindex?

Entreprenadindex E11 för husbyggnad och anläggning är ett faktorprisindex för kostnadsreglering av byggentreprenader. E11 avser att mäta entreprenörens kostnadsutveckling utan hänsyn till produktivitetsutvecklingen och löneglidning. E11 beräknas månadsvis med basmånad januari 2011=100. SCB gjorde en större översyn av alla entreprenadindex 2011, men då och då behöver en översyn göras för att säkerställa att resp. index speglar ”verkligheten”.

En undergrupp till E11 är Entreprenadindex 2161 Storköksinstallationer, som visar på kostnader för en entreprenör att göra storköksinstallationer. Inkluderat i index är materialkostnad (viktat 67%), löner enligt verkstadsavtalet (viktat 15%), tjänstemannalöner (viktat 3%) och övriga kostnader (viktat 15%).

Nyttan av entreprenadindex

Specifika entreprenadindex fyller en viktig funktion vid affärsuppgörelser då det finns ett behov av att i avtal reglera prisutvecklingen under lång tid. Entreprenadindex är ett vedertaget och transparent index för prisjustering i avtal som ofta har långa ledtider. De specifika entreprenadindex som finns syftar till att spegla verkligheten betydligt mer träffsäkert än ett allmänt konsumentprisindex. Genom träffsäkerheten kan en prisreglering avtalas som gagnar såväl köpare som säljare. Prisreglering med specifikt index innebär mindre risker för köpare och säljare vid t.ex. upphandlingar där man har behov av att teckna avtal för flera år framåt och då slipper ”gissa” hur materialpriser, löner etc. kommer att utvecklas. Ett annat alternativ skulle vara att entreprenören kräver fast pris, vilket innebär att det blir mycket svårt för leverantören att förutse kostnadsutvecklingen. Leverantören riskerar då att inte få kompensation för t.ex. kraftigt ökande materialpriser.

Under covid-19-pandemin har kraftiga kostnadsökningar på material och komponenter noterats i branschen, vilket avspeglar sig i entreprenadindex för storköksinstallationer - inte minst från hösten 2021.