Förpackningar och producentansvar: Tre nyheter

Ett antal ändringsförordningar har nu trätt i kraft som rör producentansvaret för förpackningar.

En producent är exempelvis den som yrkesmässigt för in en förpackad vara till Sverige eller fyller eller på annat sätt använder en förpackning som inte är en serviceförpackning i syfte att skydda, presentera eller underlätta hanteringen av en vara.

Kort sagt är företag som importerar eller tillverkar varor/produkter (t.ex. kemiska eller kosmetiska produkter) producenter och har producentansvar för de förpackningar (till de färdigförpackade varor/produkter) de sätter på marknaden.

Tre nyheter träder i kraft vid årsskiftet:

1. Rapportering om förpackningar till Naturvårdsverket

Naturvårdsverket ska upprätta ett digitalt system för uppgifter om förpackningar och förpackningsavfall och producenter och de som driver insamlingssystem ska lämna uppgifter.

En producent ska lämna uppgifter till Naturvårdsverket om namn, kontaktuppgifter, person- eller organisationsnummer och vilket insamlingssystem som finns för producentens förpackningar. Detta träder i kraft den 31 dec 2020. Ändringsföreskrift SFS 2020:815

Den första rapporteringen av förpackningar och förpackningsavfall sker den 31 mars 2022 för kalenderåret 2021. Rapportering kan göras av producenter själv (blankett finns här) eller så kan man uppdra åt någon annan att utföra rapporteringen (t.ex. något av befintliga insamlingssystem) men det är fortsatt producenten som är ansvarig för att det görs och att uppgifterna är korrekta.

Rapportering har skett tidigare från insamlingssystemen till Naturvårdsverket. Det som är nytt är att producenterna måste anmäla sig till Naturvårdsverket, att uppgifterna blir mer detaljerade och att det är mer tydligt det är producentens ansvar att korrekta uppgifter kommer in.

2. Ny tillsynsavgift

Producenter ska betala en årlig tillsynsavgift till Naturvårdsverket på 500 kronor.

Författningen är från 2018 men träder i kraft den 1 jan 2021. Ändringsföreskrift SFS 2018:1464.

3. Insamlingssystemen får förlängning för att ansöka om tillstånd

Kravet på att insamlingssystemen ska ha tillstånd utfärdat av Naturvårdsverket skjuts upp till december 2022. Ändringsföreskrift SFS 2020:817.

Både FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) och TMR (Tailor-made responsibility) fick avslag på sina ansökningar tidigare i år och därför har det varit nödvändigt med en förlängning. Kraven på vad insamlingssystemen ska klara av i fråga om exempelvis fastighetsnära insamling har varit så högt ställda att ingen av de två aktörer som finns på marknaden idag klarar dem.

Läs mer om de nya reglerna på Naturvårdsverkets webbplats