Upphandlingsmyndighetens kriterier för hållbar upphandling av storkök/storköksutrustning

Efter att BFS påtalat behovet av revidering av UH-myndighetens kriterier för hållbar upphandling av storkök/storköksutrustning, pågår nu en snabb översyn där vissa justeringar kan göras utan remissförfarande. En grundligare bearbetning skjuts på framtiden, troligen till nästa år.

De ändringar som prioriteras nu är de krav som ansågs ligga i framkant när kriterierna utarbetades för många år sedan, men som nu gäller som lagkrav. Upphandlingskriterier ska ha ribban lagd “över” gällande lagstiftning, eftersom lagstadgade krav självklart gäller. I fallet storköksutrustning är det nu fr.a. kraven som gäller enligt RoHS-direktivet som inte längre behöver finnas som en “högre ribba”.

Produktområdet kyl/frys har också identifierats som ett område som behöver en snabb översyn, bl.a. för att korrigera hänvisningar till standarder som upphört att gälla.

Upphandlingsmyndigheten har meddelat att man har för avsikt att helt slopa kriteriedokumenten för Projektering av storkök och Entreprenad storkök. Om någon har invändningar mot det, gäller det att säga ifrån nu!

BFS kommer att fortsätta dialogen med UH-myndighetens ansvariga på storköksområdet i augusti och bevakar medlemsföretagens intressen.