52 000 färre anställda i restaurangbranschen 2021

Hotell- och restaurangbranschen drabbades extra hårt av pandemin enligt SCB med över 23 000 färre anställda. Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson, som deltog på BFS Information Day, uppskattar att nästan 52 000 färre fick lön inom sektorn, om man jämför 2019 med 2020.

Dessutom är det få som kommit tillbaka och vi har idag en stor brist på kockar, samtidigt som lönekraven ökar, vilket drabbar företagen som efter 19 månader av pandemi inte har stora reserver kvar. Enligt Thomas Jakobsson är det många företag, men inte alla som ligger dåligt till nu. Stödsystemen räcker inte till och många företag skjuter nu upp sin skatt vilket gör att restaurangbranschen har en stor skatteskuld till staten.

Enligt Thomas Jakobsson är det nu viktigt att man fokuserar på att utbilda sina nyanställda och att staten utökar sänkningen av arbetsgivaravgifter, såväl i tid som till större åldersgrupper.
(Källa: Arbetet, 3 december)