Riksdagsledamot motionerar om kemikalieskatten på elektronik

BFS kansli deltar i en arbetsgrupp tillsammans med Elektronikbranschen och Svenskt Näringsliv avseende kemikalieskatten på elektronik, som utan att det var tänkt så drabbar storköksutrustning. Under september och fram till den 5 oktober pågick den sk allmänna motionsperioden för riksdagsledamöter då dessa kan lämna in motioner om de saker som de anser viktiga.

Kansliet tog upp denna fråga med arbetsgruppen tillsammans med Elektronikbranschen och Svenskt Näringsliv och lade fram idén om att hitta någon riksdagsledamot som kunde motionera om kemikalieskatten och dess borttagande. Elektronikbranschen och Svenskt Näringsliv tyckte det var en bra idé och BFS gjorde ett grunddokument om detta som sedan kompletterades och kontakt togs med lämpliga kandidater som identifierades som Larry Söder från Kd och Sten Bergheden från moderaterna. Båda nappade på idén och lämnade in varsina motioner om kemikalieskatten och hur den behöver ses över.

Larry Söder konstaterade i sin motion: “När Sverige får en ökad arbetslöshet så bör man se möjligheter att öka och ta tillbaka arbetstillfällen till Sverige och att ta bort kemikalieskatten är ett enkelt sätt.  

Eftersom Sverige förlorar arbetstillfällen och miljönyttan och skatteintäkter uteblir bör regeringen utvärdera effekterna av kemikalieskatten ur ett helhetsperspektiv, utöver de miljömässiga även de ekonomiska och arbetsmarknadsmässiga aspekterna och inte minst ur ett cirkulärt perspektiv.”

Se riksdagens hemsida för mer information:

Larry Söders motion >>
Sten Berghedens motion >>