Miljödepartementets remiss: Förbättrat genomförande av elavfallsdirektivet

Miljödepartementet har skickat ut remiss av promemorian om Förbättrat genomförande av elavfallsdirektivet. Remissen ska besvaras senast den 29 november, vilket innebär att BFS-kansliet behöver medlemmarnas synpunkter senast den 22 november.

I promemorian föreslås ändringar för att komma till rätta med brister i genomförandet av WEEE-direktivet 2012/19/EU. Ändringar föreslås i förordningen (2014:1075) om producentansvar för elutrustning (elavfallsförordningen).

De föreslagna ändringarna innebär bl.a. att termen konsumentelutrustning och uttrycket “göra en elutrustning tillgänglig” förtydligas. Det föreslås även att det införs en uttrycklig bestämmelse om att det register som Naturvårdsverket upprättar över producenter ska användas som hjälpmedel vid tillsynen. Vidare föreslås ändringar i bestämmelserna om beräkningen av om återvinningsmålen uppnås som bl.a. innebär att det förtydligas att den mängd elavfall som har försvunnit i samband med sortering, lagring och annan förberedande verksamhet inte ska beaktas vid beräkningen.

Läs mer på Miljödepartementets webbplats där det finns länk till promemorian med förslag till ändringar i förordningstexten