Remiss, kökssläckssystem, svar till 31 augusti

Brandskyddsföreningen har skickat ut en remiss till BFS som behandlar kökssläcksystem enligt nedanstående beskrivning:

Ett kökssläcksystem är ett system avsett för storkök eller restaurangkök för skydd av heta ytor såsom till exempel fritöser, stekbord, filterhus och imkanaler. Installation av ett kökssläcksystem kan i vissa fall vara ett krav från myndighet eller utgöra ett tekniskt byte (avsteg enligt boverkets föreskrifter) för annan brandskyddsåtgärd. Det kan även finnas villkor ställda av försäkringsbolag.

Målsättningen är att SBF 508 Regler för kökssläcksystem tillsammans med SS-EN 17446 [Brandsläckningssystem i storkök - Utförande och provningskrav] och övriga refererande dokument ska bidra till att säkerställa att kökssläcksystem utförs med tillfredställande kvalitet, funktion med hög tillförlitlighet. För att acceptera ett kökssläcksystem enligt SBF 508 ska kökssläcksystemet genomgått brandprovningsmetod angivna i SS-EN 17446 eller UL300. Grunden för ett kökssläcksystem avgörs via en utförandespecifikation där kravställaren fastställer omfattning av skyddet, vilka styrningar och larmöverföring som ska aktiveras.

Installationen förväntas utföras av kompetenta organisationer och anläggarfirman utfärdar därefter ett anläggarintyg över installationen. Ett restaurangkök innebär att det avsätts fett bland annat fläktkåpor och filterhus. För hög tillförlitlighet över tid krävs att de föreskrivna kontrollerna av kökssläcksystem genomförs vilket innebär återkommande kontroller, skötsel, underhåll och besiktning av kökssläcksystemet.

Eventuella synpunkter på denna vill de ha senast 2023-08-31 så det gäller att vi ligger på när vi kommer tillbaka från semestrarna.

Bifogat finns de filer vi fått som beskriver detta.


- Remissutgåva Kökssläckssystem prSBF 508:1
- Anläggarintyg
- Anläggarfirma norm prSBF 2025:1
- Utförandespecifikation

Återkom till kansliet så snart ni kan med eventuella synpunkter på detta, helst på epost så ska vi sammanställa ett svar på denna remiss om så behövs.