Nya regler om återanvändbara förpackningar

Från 1 januari 2024 kommer det vara krav på att företag som erbjuder mat eller dryck i engångsmatlåda eller mugg även måste erbjuda återanvändbara alternativ.

På Naturvårdsverkets hemsida finns en redovisning om hur detta ska gå till:

Naturvårdsverkets vägledning om återanvändbara muggar och matlådor >>

Hur detta ska gå till rent livsmedelsteknikst för att säkra hygien har livsmedelsverket gått ut med en vägledning om detta:

Livsmedelsverkets vägledning om återanvändbara muggar och matlådor vid servering >>

Lagstiftningen om återanvändbara muggar och matlådor är förordning 2021:996

Grunden i lagstiftningen är erbjudandet om en återanvändbar förpackning, som ska rotera och diskas och användas igen. Det ställer vissa krav i lagstiftningen som bland annat omfattar:

  • Allergener. Om muggar och matlådor har använts till livsmedel med allergena ingredienser finns det risk för att de är kontaminerade med allergener.

  • Mikrobiologiska risker. Användning av muggar och matlådor till annat än livsmedel kan medföra risk för kontamination av mögel, bakterier, virus eller parasiter. Risk för kontamination finns även från kunder som eventuellt burit på smitta. Om insamling eller förvaring inte utförs på ett lämpligt sätt finns risk för tillväxt av bakterier och mögel.

  • Kemiska ämnen. Risk för kontamination från rengöringsmedel eller användning av muggar och matlådor till annat än livsmedel, till exempel som behållare för målarfärg, lösningsmedel, motorolja eller andra kemikalier.

  • Skadedjur mm. Risk för att insamlingsplatsen, om den ligger i nära anslutning till en livsmedelsverksamhet, drar till sig skadedjur som insekter, fåglar och gnagare.

De återanvändbara muggar och matlådor som används ska även uppfylla kraven för kontaktmaterial. Det innebär bland annat att materialet ska vara lämpligt för den tänkta användningen så att överföring av farliga ämnen inte påverkar människors hälsa eller livsmedlet negativt.