KemI: Webinar om nya SCIP-databasen för anmälan av ämnen i varor. Uppdaterad info.

BFS hade aviserat att hålla KTF-webinar om den nya SCIP-databasen under hösten. Vi har dock fått besked om att Kemikalieinspektionen (KemI) ordnar ett SCIP-webinar den 3 november kl. 10-12. Notera tidpunkten nu om du säljer ”varor”, d.v.s. annat än kemiska produkter!

Vår bedömning är att det är mycket bra att KemI står för den grundläggande utbildningen. Genom att delta i KemIs webinar kan vi fokusera på att då fånga upp branschspecifika problem/frågeställningar och vid behov följa upp med riktade insatser till våra medlemsföretag, t.ex. ett uppföljande Teams-möte.

KemIs webinar kommer bl.a. att ta upp följande:
• Reglerna
• Vem ska anmäla?
• Vad ska anmälas?
• Vägledning och stöd

KemI kommer dock inte att utbilda i det konkreta förfarandet vad gäller själva anmälan i SCIP-databasen. Det är den europeiska kemikaliemyndigheten ECHA som ansvarar för databasen och därför är det deras roll att utbilda användarna. För er information kommer ECHA att hålla ett webinar den 19/11 med fokus på det tekniska verktyget – helt enkelt, hur man gör.

Detaljerat program och information om anmälningsförfarande väntas från KemI inom kort. Vi ser då till att ni får den uppdaterade informationen och uppmuntrar er som är berörda att delta. Det här är viktigt för att ni ska kunna bedöma vilka skyldigheter ni har.

Här är anmälan till KemIs webinar

Undertecknad har kontakt med den ansvariga handläggaren på KemI som tacksamt tar emot frågor som vår bransch önskar få belysta under webinaret. Vänligen skicka era frågor till mig så vidarebefordrar jag dem till KemI, så att vi om möjligt får svar redan under webinaret.