BFS' korrespondens med näringsministern ang. situationen i branschen Q3

Som en uppföljning av enkäten, som genomfördes bland BFS-medlemmarna gällande situationen i branschen till följd av Corona-pandemin under Q3 2020 jämfört med Q3 2019, har BFS skickat ett brev till näringsminister Baylan för att informera om läget och framföra synpunkter från medlemsföretagen.

Brevet är en uppföljning av motsvarande brev som skickades i början av juni när vi genomfört enkäten gällande situationen under “Corona-våren”.

Kopia på brevet har gått till såväl Svenskt Näringslivs VD Jan-Olof Jacke som till Visitas VD Jonas Siljhammar. Även Svenskt Näringslivs ekonom Johan Kreicberg har med intresse tagit del av vårt brev som har koppling till hans nyligen redovisade rapport som refererats i DN den 16 november. Ytterligare utåtriktad kommunikation planeras baserat på enkätsammanställningen.

Brevet till näringsministern finns här.

Brevet har besvarats av Elisabet Elmsäter Vegsö, Departementssekreterare, Enheten för branscher och industri, Näringsdepartementet:

“Tack för ditt uppföljande brev ställt till näringsministern Ibrahim Baylan.

Till att börja med vill vi uttrycka vårt fulla stöd till dig och alla de företag som du företräder som har drabbats hårt under pandemin. Intressant att få ta del av de inspel som ni tagit fram via er enkät.

Det är ett mycket besvärligt läge som Sverige befinner sig i och regeringen följer utvecklingen mycket noga för att både förhindra fortsatt smittspridning och samtidigt dämpa effekterna på företagen. Med anledning av den ökade smittspridningen och de tillfälligt hårdare rekommendationerna i delar av Sverige presenterade därför regeringen, Centerpartiet och Liberalerna, den 9 november, förlängningar på flera av de stödåtgärder som har tagits fram under pandemin. Regeringen följer utvecklingen mycket noga och regeringskansliet analyserar, tillsammans med sina myndigheter, hur regeringens åtgärder för att stödja drabbade företag kan förfinas. Vi tar med oss era inspel i detta arbete.”

Vi har också fått länktips som du hittar här