Nya krav på fler återanvändbara matlådor och muggar i stället för engångskärl

Från 1 januari 2024 ska företag som serverar mat och dryck i engångskärl erbjuda kunden möjlighet att få maten eller drycken i återanvändningsbara kärl som matlådor eller muggar. Kravet gäller de företag som serverar mat och dryck i engångskärl till fler än 150 kunder per dag.

Lagstiftningen är en åtgärd för att minska förbrukningen av engångsplastprodukter inom EU. I Sverige är målet att minska förbrukningen med 50 procent till år 2026 jämfört med 2022. De återanvändningsbara matlådorna och muggarna ska ingå i ett rotationssystem så att de kan användas igen.

Berörda företag kan vara allt från hamburgerkedjor till restauranger som erbjuder mat på plats och hämtmat.

Kraven gäller inte den som serverar snabbmat i en engångsmugg eller engångsmatlåda som enbart består av papper eller kartong, och som inte har modifierats kemiskt på ett sätt som fördröjer nedbrytningen. Från och med 1 januari 2026 minskas mängden till 75 kunder per dag.

Se mer på Livsmedelsverkets hemsida >>