Kemikalieinspektionen

KemI-rapport: Kontroll av bekämpningsmedel, kemiska produkter och varor som säljs via e-handel

Kemikalieinspektionens senaste rapport - Tillsyn 5/21: E-handel 2020, Kontroll av bekämpningsmedel, kemiska produkter och varor som säljs via e-handel - visar bland annat att marknadsplatser utanför EU är sämre på att följa den europeiska kemikalielagstiftningen. I tillsynsprojektet kontrollerade inspektörerna varor, t.ex. elektriska produkter, samt bekämpningsmedel (både biocidprodukter och växtskyddsmedel) och kemiska produkter.

Skatteverket och KemI: Förslag till ändringar i kemikalieskatten på farliga ämnen i elektronik

Skatteverket och Kemikalieinspektionen har lämnat in den andra delen av utvärderingen av skatten på farliga ämnen i elektronik till regeringen. Myndigheterna föreslår bland annat att skatten ska baseras på ämnens faroegenskaper så att varor som innehåller ämnen med högre farlighet beskattas mer än varor med mindre farliga ämnen.

KemI: Webinar om nya SCIP-databasen för anmälan av ämnen i varor. Uppdaterad info.

BFS hade aviserat att hålla KTF-webinar om den nya SCIP-databasen under hösten. Vi har dock fått besked om att Kemikalieinspektionen (KemI) ordnar ett SCIP-webinar den 3 november kl. 10-12. Notera tidpunkten nu om du säljer ”varor”, d.v.s. annat än kemiska produkter! Detaljerat program och information om anmälningsförfarande väntas från KemI inom kort.

KemI och Skatteverket: Kemikalieskatten har begränsad effekt

Skatteverket och Kemikalieinspektionen har utvärderat kemikalieskatten på regeringens uppdrag och lämnat rapporten “Utvärdering av skatten på kemikalier i viss elektronik” till finansdepartementet. Utvärderingen har inte kunnat fastställa att förekomsten av klor, brom och fosfor i flamskyddsmedel har minskat i människors hemmiljö till följd av kemikalieskatten.

KemI studerar effekterna av kemikalieskatten på elektronik

Kemikalieinspektionen (KemI) har tagit initiativ till en studie som går ut på att genom kemiska analyser undersöka innehållet av klorerade, bromerade och fosforinnehållande flamskyddsmedel i hemelektronik. I undersökningen jämförs elektronik som köptes innan skatten infördes med elektronik som köpts två år efter det att skatten införde. Syftet med studien är att ta reda på om skatten har lett till en minskning av miljö- och hälsofarliga flamskyddsmedel i vanlig hemelektronik. I studien analyseras bärbara datorer, mikrovågsugnar och kaffebryggare.

Kemikalieinspektionen: Ställ frågor på mässan Eget företag

Ska du tillverka, importera eller sälja elektronik, kläder, skor, leksaker, smycken, tvättmedel eller något annat? Ska du kanske driva en e-handel? Som företagare ansvarar du för att dina produkter följer kemikalielagstiftningen. Ta reda på vilka regler som gäller, hur du följer lagstiftningen och vilka krav du ska ställa på din leverantör. Välkommen till Kemikalieinspektionens monter på mässan Eget företag, Stockholmsmässan, den 7-9 november.

Elsäkerhetsverket m.fl. myndigheter: Informationsmöte för dig som säljer elektronik

Vet du vilka regler som gäller för dina produkter? Elsäkerhetsverket, Kemikalieinspektionen, Post- och telestyrelsen och Tullverket bjuder in till informationsträff den 21 oktober 2019 hos Kemikalieinspektionen i Sundbyberg. Myndigheterna informerar om vad tillverkare, importör eller återförsäljare av elektronik bör veta om lagkrav och hur myndigheternas kontroller kan påverka verksamheten.

RoHS-direktivet: Ändringar införda i KemIs föreskrifter

De senaste ändringarna i EUs RoHS-direktiv (Restriction of Hazardous Substances) har införts i svensk lagstiftning genom Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2019:2) om ändring i grundföreskriften KIFS 2017:7 om kemiska produkter och biotekniska organismer. Ändringarna finns i 9 kap. 3 § och gäller undantag från föreskrifterna.

KemI: Många företag känner inte till regler om farliga kemikalier i varor

Kemikalieinspektionen har genomfört ett tillsynsprojekt för att kontrollera att företag ger information om innehåll av vissa farliga ämnen i varor. Det visade sig att många företag inte känner till skyldigheten att lämna information - i det här fallet till konsumenter. Informationsskyldigheten gäller dock även företag som säljer till yrkesmässigt verksamma kunder. Detta gäller om produkten innehåller “särskilt farliga ämnen” som finns på EU:s kandidatförteckning till Reach-förordningen. Det kan gälla t.ex. bly, ftalater och kortkedjiga klorparaffiner.

KemI: Förslag till begränsning av mellankedjiga klorparaffiner i elektronik

Kemikalieinspektionen föreslår att mellankedjiga klorparaffiner (MCCP) ska begränsas i elektrisk och elektronisk utrustning. Mellankedjiga klorparaffiner är klassificerade som miljöfarliga och en del av ämnena verkar uppfylla kriterierna för att vara persistenta, bioackumulerande och toxiska. KemI har lämnat in ett förslag till EU-kommissionen om att införa begränsningen inom EUs RoHS-direktiv, som syftar till att minska riskerna för människors hälsa och för miljön. Mellankedjiga klorparaffiner används som mjukgörare och flamskyddsmedel i bl.a. elektronik, främst i sladdar av PVC-plast i elektrisk och elektronisk utrustning.

KemI: Tillsynsprojekt - biocidbehandlade varor

Kemikalieinspektionen driver ett tillsynsprojekt för att kontrollera om företagen följer reglerna för biocidbehandlade varor. KemI kontrollerar att man har den märkning som krävs, såsom att den är på svenska, att den innehåller uppgift om det verksamma ämnet och att detta ämne är godkänt för denna användning. Nytt för i år är även att KemI analyserar en del av varorna på ett laboratorium, för att förvissa sig om att endast godkända biocider använts, samt för att i någon mån utröna om företagen har tillräckliga kunskaper om hur de varor de säljer har biocidbehandlats, eftersom de ska kunna redovisa detta om en konsument ställer frågor om det.

KemI överväger att föreslå en begräsning av mellankedjiga klorparaffiner

KemI överväger ett förslag om att begränsa användningen av mellankedjiga klorparaffiner i elektronik i EU. Mellankedjiga klorparaffiner (MCCP) används som mjukgörare och flamskyddsmedel i bl.a. elektronik, främst i kablar av PVC-plast. KemI undersöker nu om det är lämpligt att föreslå en begränsning av MCCP i EUs RoHS-direktiv.