Kemikalier

Aksab Kemi AB döms för lagstridig och otillbörlig marknadsföring

I april 2015 stämde IIH (genom servicebolaget KTF Organisation AB) Aksab Kemi Sverige AB i dåvarande Marknadsdomstolen. Företaget tillverkar, marknadsför och säljer tvätt- och rengöringsprodukter framför allt till professionella aktörer, såsom restauranger och storkök inom såväl privat som offentlig sektor. Stämningen mot Aksab Kemi AB rörde främst felaktigt märkta produkter och felaktiga säkerhetsdatablad. Den 14 augusti 2017 föll domen i Patent- och marknadsdomstolen (f.d. Marknadsdomstolen) och IIH/KTF vann på samtliga punkter.

EU-samarbete om mobil-app med information om farliga kemikalier i varor

Myndigheter och organisationer från 13 EU-länder ska tillsammans utveckla en mobil-app med information om farliga kemikalier i varor. Via appen ska konsumenter enkelt kunna få information om en vara innehåller farliga ämnen och ställa frågor till leverantörerna. Från Sverige medverkar Kemikalieinspektionen och Sveriges Konsumenter i samarbetsprojektet.

KemI överväger att föreslå en begräsning av mellankedjiga klorparaffiner

KemI överväger ett förslag om att begränsa användningen av mellankedjiga klorparaffiner i elektronik i EU. Mellankedjiga klorparaffiner (MCCP) används som mjukgörare och flamskyddsmedel i bl.a. elektronik, främst i kablar av PVC-plast. KemI undersöker nu om det är lämpligt att föreslå en begränsning av MCCP i EUs RoHS-direktiv.

KemI: Remissförslag om EU-försäkran och CE-märkning

Kemikalieinspektionen har skickat ut en remiss med förslag till ändringar i KIFS 2008:2 om kemiska produkter. Bestämmelserna motsvarande 5 kap. 39-49 §§ flyttas till 9 kap. Elektrisk och elektronisk utrustning. Den ändring som görs gäller EU-försäkran (förslagets 9 kap. 5 § samt bilaga 6). En mindre ändring föreslås i paragrafen som gäller CE-märkning.

Säljer du rengöringsprodukter och anlitar legotillverkare?

Tillhandahåller du som BFS-medlem rengöringsprodukter anpassade för skötseln av den maskinella utrustningen? Kanske anlitar du legotillverkare för dessa produkter? Se då till att företaget du anlitar verkligen besitter den kompetens som krävs för att leva upp till det krävande regelverk som gäller för kemiska produkter, t.ex. beträffande produktmärkning och säkerhetsdatablad! Ett sätt är att anlita företag som är anslutna till BFS' systerorganisation IIH.

Biocidbehandlade varor: Datum för nya regler närmar sig

Efter den 1 mars 2017 får biocidbehandlade varor bara vara behandlade med verksamma ämnen som är tillåtna inom EU. Om din vara innehåller ett verksamt ämne som inte är tillåtet kan du ansöka om att få det godkänt. Om du ansöker före den 1 september 2016 gäller övergångsregler som gör att du kan fortsätta använda ämnet i din vara medan det utvärderas i EU:s granskningsprogram.

Elektronikföretag slår tillbaka mot kemikalieskatt

Istället för miljönytta riskerar en kemikalieskatt på el- och elektronikprodukter att leda till att svenska jobb försvinner. Det skriver hållbarhetschefer och andra företrädare för elektronikföretag i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Enligt elektronikföretagen är regeringens förslag på en kemikalieskatt inte vetenskapligt underbyggt när det gäller kemikaliers miljö- och hälsoegenskaper. Inte heller är det enligt dem troligt att skatten kommer att få bort hälsofarliga flamskyddsmedel som används i plastdetaljer och kretskort.

Flamskyddsmedlet HBCDD regleras i POPs-förordningen

EU har infört regler för det bromerade flamskyddsmedlet HBCDD i POPs-förordningen (EG) nr 850/2004 om långlivade organiska föroreningar. Reglerna gäller både kemiska produkter och varor, även sådana som importeras till EU. Användning av HBCDD vid tillverkning av polystyren är dock tillåtet fram till augusti 2017, förutsatt att du har tillstånd enligt Reach.

Kemikalieskatt på vitvaror pressar storföretag

En straffskatt med noll miljövinster. Så lyder elektronikbranschens dom över den kemikalieskatt på flamskyddsmedel som regeringen vill införa. ”Vi tror att miljöeffekterna av den här skatten blir obefintliga. I praktiken är det inget annat än en straffbeskattning på elektronikprodukter och vitvaror som leder till högre konsumentpriser”, säger Henrik Sundström, Electrolux miljöchef.